מקדש יאסוקוני (Yasukuni Jinja 靖国神社) הוא מקדש שינטו השוכן ברובע צ'יודה, טוקיו. המקדש מוקדש לחיילים ולאנשים אחרים שנהרגו בלחימה למען קיסר יפן.

"Yasukuni Shrine 201005" by Wiiii - Own work. 

 

כיום רשומים במקדש שמותיהם של מעל ל-2,466,000 גברים ונשים שהקדישו את חייהם בשירות האימפריה היפנית, בעיקר אלה שנהרגו במלחמות, וכמו כן שמותיהם של נתיני הקולוניות של יפן (קוריאנים וטייוואנים).‏ בנוסף, מכיל המקדש את אחד המוזיאונים הבודדים ביפן המוקדש למלחמת העולם השנייה, ופסלי זיכרון לאימהות ולחיות שהקריבו את חייהם במלחמה.

מקדש יסוקוני נועד להכיל את נשמותיהם של הנופלים כ"קאמי" (神), המונח היפני לנשמה או רוח. לפי האמונה נמחלים כל מעשיו הרעים והשליליים של אדם בשעה שרוחו נכנסת למקדש. פולחן זה הוא מנהג דתי לחלוטין, מאז הפרדת דת השינטו מהממשלה היפנית ב-1945. הכמורה במקדש נהנית מחופש אוטונומי להחליט מי ואיך יונצח במקדש, מכיוון שההנצחה היא תמידית ובלתי הפיכה. המקדש נועד לספק מקום מנוחה לכל המונצחים בו, וזהו המקום היחיד בו קד קיסר יפן.

האתר בו נבנה מקדש יסוקוני נבחר על ידי הקיסר מייג'י בשנת 1873. המקדש, שנקרא תחילה "טוקיו שוקונשה" (東京招魂社), נועד להנציח את חללי מלחמת בושין שהקריבו את חייהם למען השבת השלטון לידי הקיסר. המקדש היה אחד מעשרות מקדשי הנצחה שהוקמו ביפן בהוראת הממשלה, כחלק מהתוכנית להפוך את השינטו לדת מדינה. ב-1879 שונה שם המקדש ליסוקוני ג'ינג'ה והוא הפך לאחד המקדשים הראשיים של השינטו הלאומי והמקדש הראשי להנצחת חללי המלחמות. מקור השם יסוקוני הוא בביטוי הלקוח מטקסט סיני קלאסי שפירושו "השכנת שלום באומה", והוא נבחר על ידי הקיסר מייג'י. באופן רשמי נכתב שם המקדש ביפנית 靖國神社, תוך שימוש בכתיב שהיה נהוג לפני מלחמת העולם השנייה.

לאחר מלחמת העולם השנייה פרסמו רשויות הכיבוש האמריקאיות את פקודת השינטו שקבעה את הפרדת הדת מהמדינה ובכך שמה קץ לשינטו הלאומי. בכך נאלצו ראשי המקדש להחליט אם יהפוך המקדש למוסד ממשלתי חילוני או שמא יהפוך למוסד דתי עצמאי. לבסוף נפלה ההחלטה שמקדש יהפוך למוסד דתי עצמאי, ועד היום נסמך המקדש על תרומות ועל מימון פרטי.

חגיגות שנתיות: שימו לב אם ייצא לכם להגיע לאחת מהן במהלך ביקורכם:

 

1 בינואר: שׁינֶנְסאי (פסטיבל השנה החדשה).

11 בפברואר: קֶנקוֹקוּ קינֶנְסאי (יום ייסוד הלאום) - יום השנה ליום בו, לפי אמונת השינטו, ייסד הקיסר ג'ימו את האומה היפנית.

17 בפברואר: קינֶנְסאי (פסטיבל הקציר של האביב).

23-21 באפריל: שוּנְקי רֵייטאיסאי (פסטיבל האביב השנתי).

29 באפריל: שׁוֹווָסאי (פסטיבל שוווה) - יום ההולדת של הקיסר שוווה.

29 ביוני: גוֹסוֹריטְסו קינֶנבּיסאי (יום הייסוד) - ים השנה לייסוד מקדש יסוקוני.

16-13 ביולי: מיטאמה מאטסורי - חגיגת קיץ המוקדשת לאבות המדינה. שביל הגישה הראשי למקדש מקושט בקיר בגובה 12 מטרים עליהם תלויים מעל 29,000 פנסים ואלפי מבקרים באים לחלוק כבוד לקרוביהם שנפלו במלחמות.

20-17 באוקטובר: שוּקי רֵייטאיסאי (פסטיבל הסתיו השנתי).

3 בנובמבר: מייג'יסאי (יום הולדתו של הקיסר מייג'י).

23 בנובמבר: ניאינאמֵסאי (פסטיבל הפירות הראשונים).

23 בדצמבר: טֶנוֹ גוֹטָנשׁין הוֹשוּקוּסאי (יום הולדתו של הקיסר הנוכחי).

 

מדי יום נערכים במקדש טקסי רוחות והצגות דתיות.

מקדש זה הינו שנוי במחלוקת מאחר ורבים, בעולם, רואים בחללי מלחמות יפן כ"פושעי מלחמה".

אחת המחלוקות העיקרית הסובבות את המקדש הוא נושא הביקורים מצד פוליטיקאים יפניים. בין המבקרים הפוליטיים לאורך השנים היו ראשי מדינה וראשי ממשלה. רבים בקהילה הבינלאומית, ובקהילה האסייתית בפרט, רואים בביקורים אלה תמיכה ואף שותפות בלאומנות היפנית, והכחשה של אירועי מלחמת העולם השנייה.

היו ניסיונות להסיר שמות של מי שנחשב כ"פושע מלחמה" אך זה נכשל עקב התנגדות המקדש.

ישנו מוזיאון מעניין : מוזיאון Yushukan ובו תצוגה מעניינת של טייסי הקמיקאזה.

שעות פתיחת המוזיאון: 9:00 בבוקר עד 17:00 אחה"צ, מידי יום בחודשים מרץ עד אוקטובר. מחיר כניסה: ¥800.

עם תום ביקורכם במקדש, חזרו לשדרת יאסוקוני YASUKUNI DORI, וכ-2-3 דקות הליכה יביא אתכם לתחנת התחתית KUDAN SHITA.

תוכלו לקחת את TOZAI LINE לתחנת NNIHOMBASHI ומשם להחליף לקו "גינזה", את תחנת GINZA.