מסעדת הרובוטים ז"ל כמשל לכלכלת יפן בעקבות מגפת הקורונה

בעוד שכולנו ממתינים בסבלנות לסיום סאגת הקורונה העולמית, פתיחת השמיים ופתיחת שמי יפן לתיירים, טקייאמה ריקה בקורונהנסגרו ביפן עסקים פופולריים רבים.

תיירות הנה רכיב משמעותי בכלכלה היפנית ומביאה פרנסה ישירה למלונות, אתרים תיירותיים, פארקי שעשועים, מסעדות, חנויות, תחבורה ועוד.

בשנת 2019 ביקרו ביפן כ 32.5 מיליון תיירים (!).

בעוד שבעיר גדולה, עסקים עוד יכולים להתקיים ממקומיים בלבד, עיירות קטנות רבות הפכו בשנים האחרונות למוקדי תיירות פופולריים, דוגמת טקייאמה או כפרי עמק קיסו. מוקד פרנסה עיקרי בעיירות הללו הינו תיירות והתושבים ספגו ירידה של כמעט 100% בפרנסתם.

פסטיבלי טקייאמה לשנת 2020, הן זה של אפריל והן זה של אוקטובר- בוטלו לחלוטין.
התמונה הזו, של טקיימה השוממת, ששלח לי הרב שלום מחב"ד טקייאמה- צבטה לי בלב.

אך כאמור, גם בתי עסק גדולים, חזקים ומפורסמים, בלב הערים הגדולות, ספגו מכה קשה ונסגרו.

אז נכון לעכשיו, מה לא יהיה פתוח, כשנחזור ליפן?

1. מסעדת הרובוטים: האטרקציה ההזויה, שמשכה אליה מטיילים רבים, כולל את פאבלו וגל בתוכנית "טיול אחרי צבא"- נסגרה. לצערכם (או שלא, תלוי את מי שואלים), לא תזכו לראות מפלצות נלחמות ברובוטים ודינוזאורים, כשברקע תופי טאיקו, אורות ניאון ובחורות בביקיני. "מולין רוז' על אקסטזי"- כבר לא כאן, לפחות עד להודעה חדשה.

גם הזיה מפורסמת אחרת, קפה "מפלצות חמודות" שבהראג'וקו- Kawaii Monster Café- הפסיק פעילותו בינואר 2021. מעניין מי יישרוד בתום משבר הקורונה. ואולי יהיו אטרקציות אותנטיות יותר ופחות מלכודות תיירים.


2. מגדל וואן פיס:
הייתה זו אטרקציה שהייתי ממליצה למטיילים חובבי המנגה, שכן וואן פיס היא דמות אייקונית בג'אנר מה גם שהאטרקציה מוקמה למרגלות מגדל טוקיו, לא רחוק מפארק שיבה ורופונגי. היה זה סוג של פארק שעשועים מקורה, שנפרש על פני 3 קומות המגדל ובו מתקנים וקווסטים ברוח המנגה הפופולארית- One Piece. בתחילת הקורונה, יפן סגרה את כל פארקי השעשועים במדינה, גם ליפנים וכמובן שפארקים קטנים- היו רגישים יותר. אטרקציה זו החזיקה מעמד עד יולי 2020.

א מ מ ה- לא חסרות אטרקציות מנגה אחרות בטוקיו שעדיין פתוחות ופארקי שעשועים לרוב.

 

3. מסעדת 2 כוכבי מישלן INUA שבטוקיו: המסעדה המדוברת, נפתחה בסוף יוני 2018, כמעיין שלוחה של מסעדת "נומה"  ובניהול השף הראשי של נומה, תומאס פארבל.

א מ מ ה: ביפן יש הכי הרבה ערים עם כוכבי מישלן בעולם!! נכון לתחילת 2020, בטוקיו היו 304 מקומות שכאילה ובקיוטו 135. שתיהן במקומות הראשונים והשניים בעולם. במקום השלישי- פריז! כך שסביר להניח שגם אחרי הקורונה- יישארו מספיק מסעדות מישלן עבורכם.

4. מסעדת שיינינג מון טוקיו- Shining Moon Tokyo: עוד מסעדת נושא של סדרת הטלויזיה הפופולרית Pretty Guardian Sailor Moon, שהתבססה על המנגה "סיילור מון". רק נפתחה באוגוסט 2019 ונסגרה לאחר פחות משנה.

5. מלון היוקרה ROYAL OAK  שעל גדות אגם ביווה, שבפרבר OTSU, הסמוך לקיוטו, פשט רגל לחלוטין. מלון זה מאכלס, לרוב, תיירות פנים של יפנים וחלק ניכר מהכנסתו נובע מאירועים וחתונות מפוארות.

גם ביפן, כמו בארץ וברחבי העולם, ענפי המלונאות והאירועים ספגו מכה קשה.

בזמנו, זוג חברים שלי התחתן במלון זה, בחתונת החלומות. כששהינו ביפן לפני כשנתיים, סידרו לנו לשהות במלון זה לילה אחד. קיבלנו חדרים עצומים, נוף לאגם וארוחת בוקר כיד המלך. נותרנו עם התמונות.

אבל המכה לא הייתה נחלת העסקים הקטנים בלבד

כבר בחודש יוני דווחו על 202 חברות גדולות, שפשטו רגל עקב הקורונה ובאוגוסט המספר עלה ל 500. כל חברה שכזו, מעסיקה אלפי עובדים.

כמובן שנוספו לכך גם עסקים בינוניים וקטנים.

דירוג הסקטורים שהשעו פעילות/ הפסיקו פעילות לפי אחוז הפסקת הפעילות.

  1. אירועים
  2. נסיעות
  3. חינוך ומעונות יום לפעוטות
  4. תחבורה ולוגיסטיקה
  5. מלונות ומסעדות

אך מבחינת מספרים אבסולוטיים של עסקים שנסגרו והוכרזו כחדלות פירעון:

  1. מסעדות
  2. מלונות
  3. קמעונאיות הלבשה והנעלה

דירוג מחוזות פשיטת הרגל:

  1. טוקיו
  2. אוסקה
  3. הוקאידו
  4. היוגו (איזור קובה)
  5. שיזואוקה (איזור הר פוג'יהאקונה).

כמו בארץ, ההערכה היא שבתי העסק היו במצב "קומסי קומסה" עוד לפני הקורונה אך הקורונה נתנה להם נוק אאוט.

כאמור, גם בתי עסק ענקיים פשטו רגל, דוגמת יצרנית האופנה Renown inc, הנסחרת בבורסה היפנית לני"ע.

כמובן שפירוק חברות ענק שכאלה- מביא לתגובת שרשרת של פשיטות רגל אחרות.

גם ביפן, הממשלה נחלצה לעזרת בעלי העסקים עם מענקים, הלוואות ללא ריבית והפחתת מיסים. על הפרק גם מימון שליש משכירות עסקים והגדלת תקציב הסיוע.

 

נפגע נוסף כתוצאה מהקורונה הינו ראש ממשלת יפן, ידיד ישראל, שינזו אבה. נראה שהלחץ בתקופה זו החמירה את מחלת הקוליטיס, ממנה סבל ולכן הודיע על התפטרותו. בתקופת אבה, טרום הקורונה, היתה יפן בצמיחה הממושכת ביותר לאחר מלחה"ע ה 2 , של כ 2%-3% ברבעון והוריד את האבטלה לשפל חסר תקדים. לשם השוואה, ברבעון האחרון- התמ"ג ירד בכ 10% ושיעור המובטלים- עלה. מסתבר שלא קל להיות ראש ממשלה בכל מקום שהוא בתקופת הקורונה.

 

כולי תקווה שסאגת הקורונה תסתיים בהקדם. שנחזור לשגרה בארץ ובעולם ושנשוב לטייל ביפן.

אני, אישית, מתגעגעת.

לחיים וקנפאי. אמן