יהדות ביפן
רבים שואלים אותי: "יש יהודים ביפן?" או "יש יפנים יהודים?"
להלן סקירה כללית על יהדות ביפן:
בית הכנסת בקובה |
* 1845 - נפתחו שערי יפן למהגרים מהמערב, בהם היו גם יהודים. בני הקהילה הראשונים ביפן היו בעיקר משנגחאי והונג קונג ועד לסוף המאה ה-19 עברו ליפן עשרות יהודים.
* 1870 - כבר היו ביוקוהמה כ-50 משפחות יהודיות. קהילות נוספות נוצרו בקובה ובנגסאקי, שבה הוקם גם בית הכנסת היהודי הראשון בתחומי יפן. בנגסאקי הייתה הקהילה היהודית הגדולה מבין השלוש. עד היום נותרו בשלוש הערים הללו שרידי בתי קברות יהודים ישנים.
* 1904-1905- מלחמת רוסיה-יפן:
-- יוסף טרומפלדור, שלחם בצבא רוסיה, נפל בשבי היפני, אך הורשה לו להקים חוג ציוני בקרב היהודים שהיו איתו בהיותו בשבי.
-- היפנים נעזרו בבנקאי היהודי-אמריקאי יעקב שיף: יפן נזקקה לכסף, לשם בניית צי אוניות מודרני, אך מדינות אמריקה ואירופה סירבו לבקשת ההלוואה מחשש כי יפן לא תוכל לעמוד במתן ההחזר.יעקב שיף שיווק איגרות חוב של ממשלת יפן בשנת ובכך גייס לממשלה היפנית כמאתיים מיליון דולר. היה זה גיוס הכספים הגדול ביותר בתולדות משק הכספים האמריקאי עד לאותה העת. בפעולתו זו שילב שיף אתגר כלכלי יחד עם שנאתו העזה כלפי המשטר הצארי ברוסיה, שרדף את היהודים והנהיג מדיניות אנטישמית. בתום המלחמה קיבל יעקב שיף את אות "מסדר השמש העולה" מידי הקיסר מוצוהיטו (מייג'י).
* 1923 - התרחשה רעידת האדמה הגדולה של קאנטו, שפגעה קשות גם בעיר יוקוהאמה, והקהילה היהודית עברה לעיר קובה, שבה ישבו בשנות ה-20 כ-1,000 יהודים.
* 1931 – יפן כבשה את מנצ'וריה. כ-13,000 מיהודי חרבין, נכללו תחת השלטון היפני, אך לא נפגעה האוטונומיה הדתית שהייתה שמורה לבני הקהילה
חסיד אומות העולם,סוגיהארה |
* 1939-1945- מלחמת העולם השנייה:
-- יפן לא מסרה את יהודי יפן ומנצ'וריה לידי גרמניה, למרות ששיתפה איתה פעולה.
-- השגריר היפני בליטא, צ'יאונה סוגיהארה, הציל אלפים מיהודי ליטא בכך שנתן להם אשרות יציאה מליטא לפני שפגעו בהם הליטאים והגרמנים. על כך קיבל תואר "חסיד אומות העולם". "שינדלר" היפני, ללא ה"רשימה". לכבודו יש מוזיאון, בעיר הולדתו, יאוטסו, שבמחוז גיפו.
-- במהלך המלחמה, נמלטו יהודים רבים מאירופה לסין ויפן, דרך סיביר. בין היתר הגיעה אליה ישיבת מיר במרץ 1941, שם התקיימה במשך זמן קצר, עד שעברה לשנגחאי.
-- הפרופסור סצוזו קוצוג'י, שאהד את היהדות, עזר רבות לפליטים בכך שפעל להאריך את שהותם הזמנית ביפן ודאג להם למזון. בפעילותו זו הסתכן בנפשו ואף נכלא ועונה. כמה שנים לאחר המלחמה עלה לארץ והתגייר.
* לאחר מלחה"ע ה-2, עזבו רוב היהודים לארה"ב או לסין
הפגנת תמיכה בישראל, בלב טוקיו, עם אנשי המקויה |
* כיום יש ביפן כ-1000 יהודים בכל רחבי יפן, ושתי קהילות פעילות: קהילה קונסרבטיבית בטוקיו (JCC) וקהילה אורתודוקסית בקוֹבֶּה . כמו כן יש בטוקיו שני בתי חב"ד. להלן רשימת הקהילות היהודיות ביפן.
* רוב הישראלים הולכים לבית חב"ד ולא ל JCC, שנחשב כ"מקום לאנשי עסקים יהודים-אמריקאיים ונשותיהם היפניות".
* בבתי הכנסת/ חב"ד פוגשים, מידי פעם, "יהודים יפנים". לרוב, מדובר בנשים יפניות, שהתחתנו עם בחורים ישראלים והתגיירו. יש גם מספר קטן של יפנים שהתגיירו מסיבות שונות, שלא קשורות לנישואין עם ישראלי.
* צפו בכתבת וידאו מעניינת בערוץ 2 אודות יהודים ביפן: כאן
* יפנים מ"כת המקויה" או "בית שלום", אינם יהודים, אלא נוצרים אדוקים, אוהדי ישראל. הם החברים הכי טובים שלנו ואני מעריכה את פועלם למען ישראל.
* כאמור, בטוקיו יש שני בתי חב"ד, שאין בינהם קשר. מה שמזכיר לי את הבדיחה על היהודי, שספינתו נטרפה בים, נפלט אל אי בודד ושם חי לו לבד את חייו במשך עשרים שנה. יום אחד נקלעה לשם ספינה וכשירדו נוסעי הספינה לחוף, ראו שהיהודי הקים לו על אדמת האי שני בתי כנסת. התפלאו האנשים: "בשביל מה יהודי אחד צריך שני בתי כנסת?"
ענה להם היהודי: "אל האחד אני הולך כדי להתפלל".
"והשני?", שאלו האנשים.
"לשם אני בחיים לא אכנס..."